Varastotrukit
- X
Sähkökäyttöinen lavansiirtäjä nopeuttaa ja helpottaa työtä
Ammattikuljettajan työ koostuu monesta osa-alueesta. Ajamisen ohella se sisältää runsaasti kuorman purkua ja lastausta. Kuormalavat voivat olla hyvinkin painavia ja siirtomatkat pitkiä, minkä vuoksi työ on kuljettajalle kuluttavaa. Samaan aikaan kuitenkin asiakaspalvelun vaatimukset kasvavat ja liikenteessäkin pitää olla virkeänä.
– Tämän päivän tahti on hektinen, Marko Järvimäki Kuljetus A. Järvimäki Oy:ltä toteaa. – Tavaraa noudetaan tehtailta sekä tavarantoimittajilta keskusvarastoille ja toimitetaan edelleen keskusvarastoilta marketteihin. Yhteen isoon markettiin voi mennä 40 kuormalavaa kerralla, joista jokaista kuljettaja joutuu siirtämään ensin lastatessa ja sitten purkaessa kaupan sisällä kymmeniä, joskus jopa satoja metrejä useimmiten hartiavoimin.
Monissa isoissa marketeissa ei nykyisin ole varastoja, vaan kuorma viedään suoraan lastauslaiturilta myymälään oikealle osastolle. Perinteisesti ne on purettu pumppukärryjen avulla lihasvoimaa käyttäen. Työn tehostamisen vaatimukset edellyttävät kuitenkin jatkuvasti uusien työtapojen kehittämistä.
– Kauan alalla olleet ammattikuljettajat tietävät hyvin, kuinka fyysisesti rasittavaa kuorman lastaus ja purku voi olla, kun käsitellään raskaita taakkoja. Alan yrittäjät, työnantajat ja työntekijät tietävät myös kuinka paljon erilaiset lihasvammat sekä selkä- ja hartiavaivat aiheuttavat sairauspoissaoloja, Timo Leppänen Rocla Solutions Oy:ltä toteaa.
Ajatuksena sähkökäyttöisen lavansiirtäjän käytössä onkin, että sähkömoottori tekee sen raskaimman työn.
– Mikäli lavansiirtäjää käyttämällä säästetään yksikin sairauslomapäivä kuukautta kohden, on laite tavallaan jo maksanut kuukausivuokransa takaisin, Leppänen painottaa.
Testiyhteistyö
Rocla Solutions Oy ja Kuljetus A. Järvimäki päättivät yhdessä testijaksosta, jossa kuljettajille annettiin lavansiirtäjä Rocla TWS16 testattavaksi kahden kuukauden ajaksi kesällä 2013. Sen avulla haluttiin selvittää kuljettajan fyysisen rasituksen vähenemistä ja lastauksien ja purkujen nopeutumisesta saatua aikahyötyä. Neljän testikuljettajan keski-ikä oli n. 40 vuotta ja työkokemusta kuljettajantyöstä heillä oli keskimäärin 16 vuotta.
– Kokemukset olivat todella positiivisia, Marko Järvimäki toteaa. – Lavansiirtäjä nopeutti ja helpotti kuljettajien mukaan työntekoa huomattavasti. Lisävarusteena saatavan kuormatuen kanssa työskentely koettiin myös helpommaksi ja turvallisemmaksi. Laite säästi kuljettajien mukaan etenkin selkään ja jalkoihin kohdistuvaa rasitusta, hän kertoo.
Sekä työnantajan että työntekijöiden näkökulmasta merkittävimmäksi hyödyksi nousi siis kuljettajan fyysisen kuormituksen pieneneminen ja pitkällä tähtäimellä sen vaikutus sairauspoissaolojen vähentymiseen. Myös tapaturma- ja onnettomuusriski pienenee, kun työtä tehdään virkeämpänä.
– Kuljettajan energiaa kuluu paljon, kun hän joutuu esimerkiksi vetämään pumppukärryillä 30 kertaa 800 kg lavan perävaunusta myymälään. Ja jos kyseessä on päivän ensimmäinen kuorma ja edessä on vielä 4–5 samanlaista kuormaa, niin onhan hän toki jo päivän aluksi paljon rasittuneempi kuin jos hän voisi käyttää sähkökäyttöistä laitetta. Testattu on, Järvimäki sanoo.
Sähkökäyttöinen lavansiirtäjä tasaa erilaisten kuljettajien fyysisiä eroja, mitä Järvimäki pitää erinomaisena seikkana. Sähkökäyttöisen lavansiirtäjän käyttö vaikuttaa välillisesti myös liikenneturvallisuuteen, kun kuljettajan vireystila pysyy hyvänä.
– Nämä ovat asioita, joita ei voi ehkä aina rahassa mitata, mutta joilla on suuri vaikutus työhyvinvointiin ja sen myötä myös työmotivaatioon.
Testijakson päätyttyä lavansiirtäjä jäi Kuljetus A. Järvimäki Oy:lle vuokrasopimuksella.
– Eihän ne kuljettajat sitä enää antaneet pois. Niin paljon sutjakammin työ sujuu entiseen verrattuna, Järvimäki summaa.
Työturvallisuus, ergonomia, motivaatio ja tehokkuus
Lavansiirtäjä TWS16 tekee kuorman siirrosta helpompaa. Käyttäjä voi säätää koneen nopeutta, kiihtyvyyttä ja jarrutusta käyttökohteen mukaisesti kahden esiohjelmoidun asetuksen avulla. Myös kokemattomamman kuljettajan on helppo käyttää trukkia valitsemalla energiaa säästävä, hitaampi toiminta-asetus. Jopa 220 mm nostokorkeus helpottaa työskentelyä myös jyrkillä rampeilla ja epätasaisilla alustoilla. Vahvojen nostohaarukoiden avulla painaviakin lasteja voi käsitellä ketterästi. Lastia on helppo nostaa ja laskea yhdelläkin kädellä ja hanskat kädessä.
Lisävarusteena saatava kuormatuki parantaa työturvallisuutta. Hyvä esimerkki haasteellisesta taakasta, joita kaupat paljon käyttävät, on erilaiset puolilavat, joita on usein kaksi päällekkäin sekä vielä kaksi peräkkäin. Kuormatuen avulla tällainen kuorma ei pääse niin helposti kaatumaan. Pumppukärryä käytettäessä kuljettaja joutuu ottamaan yhdellä kädellä kahvasta ja toisella tukemaan kuormaa, jolloin meno on huteraa. Lavansiirtäjässä ovat molemmat kädet käytettävissä ohjaukseen.
– Alkuvaiheessa mietittiin mistä tila uudelle laitteelle. Lavansiirtäjä on kuitenkin vain n. 15 cm pumppukärryä pidempi. Tilavaatimuksen aiheuttama pieni miinus korvautui selkeästi muina etuina, Järvimäki toteaa.
Kuljetusliikkeiden intressinä on pitää autot liikkeellä mahdollisimman tehokkaasti, siksi lastauslaiturilla säästyvä aika on arvokasta. Testihanke osoitti, että työaikaa säästyi huomattavasti – toki kuorman luonteesta riippuen.
Maan kattava huoltoverkosto
Rocla Solutions Oy:n maan kattava huoltoverkosto huolehtii huollosta ja tarvittaessa vikakorjauksista. Meillä on 70 huoltomekaanikkoa ympäri maan, Leppänen sanoo.
Rocla Solutions Oy myy ja vuokraa lavansiirtäjiä ja tarjoaa myös kattavan valikoiman muita trukkeja ja huoltopalveluja. Vuokrasopimukseen voidaan sisällyttää myös laitteen ylläpito, jolloin kuukausivuokraan sisältyy normaalikulumisesta aiheutuvat trukin ylläpito- ja korjaustyöt varaosineen.
Haastattelu: Irmeli Kojonen
Kuvat: Timo Leppänen ja Irmeli Kojonen
Lisätietoja: www.rocla.fi